Skotski Viski Benriach

Poznato je da je Škotska domovina viskija i da škotski viskiji spadaju među najpopularnija žestoka pića na svetu. Mi smo odabrali Benriach destileriju, smeštenu u samom srcu Speyside regije u Škotskoj, poznatoj po hrabrom pristupu pravljenja kvalitetnih viskija, stvarajući male serije tri puta destilovanog viskija.


BENRIACH DESTILERIJA

Osnovao ju je John Duff 1898. godine i nosi značenje “Briljantna Planina”. BenRiach pokazuje svu svoju tradicionalnu draž Speyside regije i njeni premium single malt škotski viskiji privlače radoznalost entuzijasta svuda širom sveta. Danas je jedina malt destilerija u Škotskoj koja proizvodi i nadimljene i nenadimljene Speyside viskije.

pročitaj zanimljivosti
Benriach 10 godina Single Malt

SPEYSIDE REGIJA

Benriach Single Malt 10 godina

Odležava 10 godina u burbon i šeri buradima i klasičan je Speyside po karakteru. Ovaj živahni, voćni single malt dolazi u zlatnoj boji i zadržava arome toplog hrasta, zelene jabuke, sušenih kajsija, breskvi i banana sa finim notama anisa, limunove kore i ječma.

Saznaj više: Topao ukus hrastove arome preliva se kroz arome zelene jabuke i suvih kajsija koje sazrevaju sa blagim nagoveštajima breskve i banane. Suptilni dodiri anisa i limunove kore stvaraju kontrast voću i daju svoj doprinos intrigantnom karakteru dugoj, svežoj boji ječma.
Degustacija: Pije se čist ili sa par kapi vode, kako bi se osetio pun ukus i otpustile prave arome ovog vhunskog single malt viskija.
Benriach Curiositas Single Malt 10 godina

SPEYSIDE REGIJA

Benriach Curiositas Single Malt 10 godina

Curiositas odležava 10 godina i dobija se od sladnog ječma nadimljenog gorskim tresetom, zbog čega se smatra klasičnim predstavnikom “Speyside stila”, tipičnim viskijem za 19. vek. Izdvaja se po većoj nadimljenosti, kompleksan je single malt viski sa gorko-slatkim balansom i suvim ukusom sa asocijacijom na „letnje požare“ uz blago uljani osećaj u ustima.

Saznaj više: Treset je poprilično vidljiv ali ipak najviše dominira visok sadržaj alkohola, muškantni oraščić kao i začini za pečenje uz blage primese mirisa banane, trešnje i vanile.
Degustacija: Pije se čist ili sa par kapi vode, kako bi se osetio pun ukus i otpustile prave arome ovog vhunskog single malt viskija.


ŠKOTSKI VISKI

Da bi se neki viski nazvao škotskim (scotch) mora biti destilovan dva do tri puta, od smese sladnog ječma. Sazreva isključivo u drvenim, hrastovim buradima i to najmanje 3 godine i jedan dan. I, svakako, mora biti iz Škotske. Postoje Malt, Grain i Blended viski.

BENRIACH DESTILERIJA

Svoje putovanje započela je duboko pod zemljom u Cairngorm planinama u Škotskoj gde se proizvodi 100% Škotski uzgajan viski koji se isporučuje u najboljim mogućim uslovima - izvlači se izvorska voda kako bi se napravio najfiniji viski a visok sadržaj minerala u vodi doprinosi njegovom jedinstvenom kvalitetu.

Master blenderi Benriach destilerije, garantuju da isključivo najfinija tečnost ispunjava svako bure i da se isključivo najbolja burad koriste, i tako oni zajedno obezbeđuju jedinstven karakter BenRiach viskija.

Destiluju se tri različita tipa viskija: nadimljeni, nenadimljeni i tri puta destilovani viskiji.

NAGRADE

BenRiach Single Malt 10 godina viski osvajao je različite svetske nagrade:

Srebrna medalja – International Wine&Spirit Competition 2017. i 2018. godine,
Zlatna medalja – San Francisco World Spirits Competition 2017. i 2018. godine,
Srebrna medalja – World Whiskies Awards 2017. godine u kategoriji Speyside Single Malt odležali 12 i manje godina.

Ova web stranica koristi kolačiće

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju vršiti daljnja unapređenja stranice sa svrhom poboljšavanja vašeg korisničkog iskustva i personalizovali sadržaj. Nastavkom korišćenja naših web stranica prihvatate upotrebu kolačića.