Ruffino

Kompanija Invitto ekskluzivno zastupa američku firmu “Constellation brands” - najveću premijum vinsku kompaniju u svetu sa preko 100 brendova u svom vlasništvu. Među njima je i jedna od najstarijih i najčuvenijih italijanskih vinskih kuća – Ruffino.


Godine 1877. gospoda ILARIO i LEOPOLDO RUFINO osnovali su vinariju RUFFINO u malom mestu PONTASIEVE blizu Firence. To je bila jedna od prvih vinarija u Toskani i odmah je postala lider u proizvodnji Kjantija . Vojvoda od AOSTE oduševljen Ruffino vinima 1890. godine proglasio kuću Ruffino oficijalnim snabdevačem vinima italijanske kraljevske familije . 1927. godine kuća Ruffino je posvetila svoj najbolji Kjanti ovom Velikom vojvodi. Chianti Classico Ducale Riserva je posvećena Vojvodi od Aoste (Ducca d'Aosta) i to je prvo vino u svetu koje je na etiketi imalo ispisanu reč Riserva (Reserva).

pročitaj zanimljivosti
Ruffino Orvieto Classico Bianco

Belo suvo vino sa geografskim poreklom

Ruffino Orvieto Classico Bianco 0,75

Grožđe za ovo vino brilijant slama žute boje je sa odabranih lokacija unutar Orvieto Classico DOC oblasti u Umbriji.

Saznaj više: Vinogradarstvo&Vinarstvo Bere se u prvoj nedelji septembra. Zatim se mulja i nežno pritisne. Kada iz vina bude uklonjen talog na niskoj temperaturi, vino fermentira u temperaturno kontrolisanim kacama od nerđajućeg čelika. Kada se alkoholna fermentacija završi, vino odležava u kazanima od nerđajućeg čelika na 16° do flaširanja.
Degustacija: Ukus je lagano sladak i gladak zahvaljujući ravnoteži između strukture, kiselosti i voćnih nota. Ostavlja dug i mirisan ukus posle degustacije, sa dodirima svežeg badema zbog kredastog tla Orvieto područja.
La Solatia Pinot Grigio

Belo suvo vino sa geografskim poreklom

La Solatia Pinot Grigio 0,75

Pinot Grigio je najpoznatije italijansko belo vino. La Solatia Pinot Grigio dolazi sa “La Solatia Estate” u blizini grada Monteriggioni u Toskani, nedaleko od Siene. Reč "Solatia ' u prevodu znači " okupana suncem" i savršeno karakteriše toplu i sunčanu klimu ovog brdovitog regiona kao i svetao karakter ovog vina.

Saznaj više: Vinogradarstvo&Vinarstvo Grožđe dolazi sa zemljišta koje je bogato glinom i krečnjakom. Predeo gde se nalazi posed “La Solatia” karakterišu suva leta i blage zime sa malo kiše. Nakon berbe, grožđe za ovo vino se lagano pritisne pre nego što se hladno filtrira. Vino zatim fermentira u rezervoarima od nerđajućeg čelika 10 dana.
Degustacija: La Solatia Pinot Grigio otvara sa intenzivnim voćnim aromama kruške i šljive a zatim i prijatnom mineralnošću. Ovo vino nudi harmoničan balans kiselosti i mekog voća, završava sladkim notama badema, kruške i breskve.
Gastro savet: Ovo vino odlično ide uz jela od ribe, kao i uz pileće grudi ili svinjetinu na žaru. Takođe uz pršutu i dinje, sveže salate, školjke i krem sireve.
Ruffino Chianti Docg Rosso

Crveno suvo vino sa geografskim poreklom

Ruffino Chianti Docg Rosso

Ovo izuzetno vino se proizvodi od grožđa iz najpoznatijih vinogradarskih područja u Chianti apelaciji.

Saznaj više: Vinogradarstvo&Vinarstvo Grožđe se bere počev od polovine septembra . Alkoholna fermentacija nastavlja se oko 2 nedelje na prosečnoj kontrolisanoj temperaturi od 26 °C u kacama od nerđajućeg čelika i betona.
Degustacija: Chianti Ruffino odlikuju nežne ali stabilne cvetne note ljubičice što je tipično za Sangiovese vina uz duboke voćne nagoveštaje šljiva, zajedno sa intenzivnim notama trešnje koji vode ka blago začinjenom finišu. Srednje jako telo, Chianti Ruffino karakteriše harmonija svežine koja čini da se Chianti Ruffino lako pije . Prijatni voćni ukus ostavlja dugo trag posle konzumacije .
Gastro savet: Ovo istorijsko vino može se savršeno uskladiti sa širokim spektrom tradicionalne toskanske kuhinje i italijanskih jela.
Ruffino Chianti Classico Aziano Docg

Suvo crveno vino sa geografskim poreklom

Ruffino Chianti Classico Aziano Docg

Aziano je Chianti Classico koji je stvoren od pažljivo odabranog najboljeg grožđa tokom berbe Vinogradi se nalazi u Chianti Classico oblasti. Mikroklima varira što samo dodaje bogatstvo i složenost ukusa. Nadmorska visina se kreće od 150 do 300 metara.

Saznaj više: Vinogradarstvo&Vinarstvo Berba počinje sredinom septembra i završava se sredinom oktobra. Alkoholna fermentacija traje 2 nedelje u termo–kontrolisanim buradima od nerđajućeg čelika u kojima se održava prosečna temperatura od 28 ° C. Kada je fermentacija završena, vino odležava 9 meseci u bačvama od nerđajućeg čelika i betona.
Degustacija: Istančana i primamljiva. Vina iz regiona Sangiovese Chianti Classico oblasti odlikuju se notama mirisne ljubičice, crvenih bobica i divlje trešnje sa malo začinskih tonova. Finiš otkriva nagoveštaje aromatičnog bilja. Voćno i harmonično vino, ukus otkriva baršunastost tanina i elegantnu teksturu .
Fiasco Ruffino

Crveno suvo vino sa geografskim poreklom

Fiasco Ruffino 1l

Chianti boca ili fijasko (Fiasco) potiče iz XIV veka u Toskani. Nastanak flaše sa velikim stomakom inspirisala je “borraccia”, stara torba za vodu od kozje kože koju su srednjevekovni konjanici vezivali za svoja sedla i kojom su gasili žeđ tokom dugih jahanja. Od svog osnivanja 1877. godine, Ruffino ima presudnu ulogu u stvaranju fijaska, simbolu italijanskog kvaliteta i nasleđa širom sveta. U stvari, tradicionalna Ruffino flaša fijasko je prvi Chianti izvezen iz Italije.

Saznaj više: Vinogradarstvo&Vinarstvo Grožđe za ovo vino je birano iz najtraženijih regiona u Chianti-ju, a potom je vino pravljeno po Chianti Superiore pravilima proizvodnje. Fermentacija se odigrava u kacama od nerđajućeg čelika i održava se na hladnim temperaturama. Nakon fermentacije, produžen kontakt sa kožom traje sedam dana kako bi se dodatno obogatili boja i ukusa. Nakon malolaktičke fermentacije dobija glatke, baršunaste karakteristike, zatim stari najmanje sedam meseci u kacama od nerđajućeg čelika i dodatna dva meseca u flašama.
Degustacija: Ovo Chianti Superiore vino ima klasične karakteristike Sangiovese grožđa. Njegov buke je intenzivan i karakterističan, sa voćnim notama šljive i crne trešnje koji su prijatno pomešani sa crnim biberom i začinima. Intenzivan, dobrog ukusa i mirisa, ovo vino ima elegantne, dobro integrisane tanine. Finiš je dugotrajan, sa naznakama višanja i svežih šljiva.
Gastro savet: Ovo svestrano vino uparuje se lepo sa širokim spektrom tradicionalnih toksanskih jela, a posebno se slaže sa italijanskom kobasicom, lazanjom i starim sirevima.
Ruffino Chianti Classico Riserva Ducale

Suvo crveno vino sa geografskim poreklom

Ruffino Chianti Classico Riserva Ducale 0,75

Chianti Classico Riserva Ducale potiče iz preciznog izbora najboljeg grožđa tokom berbe. Grožđe za proizvodnju ovog vina dolazi sa vinograda na imanjima Gretole i Santedame, koja se nalaze u tradicionalnom Chianti Classico regionu koji se prostire između Sijene i Firence. Zemljište je tipično za jednu od Chianti Classico oblasti, glinovito sa obilnim prisustvom "Galestro" kamena.

Saznaj više: Vinogradarstvo&Vinarstvo Branje počinje u septembru i traje do početka oktobra .Fermentacija alkohola odvija se u termo–kontrolisanim buradima od nerđajućeg čelika na temperaturi od 28 ° C za oko 10 dana a maceracija traje još 10 dana. Riserva Ducale odležava 24 meseca. Deo ovog vremena je lagerovan u 40/80 hektolitarskoj hrastovoj buradi, a deo u buradima od nerđajućeg čelika. Zatim Riserva Ducale odležava još 3 meseca u boci pre puštanja u prodaju.
Degustacija: Buke je izuzetno elegantan, karakterišu ga cvetne i voćne note. Ljubičice, trešnje, divlje bobice i šljive sastavljeni su sa delikatim začinskim nagoveštajima duvana i bibera belog zrna. Delikatni miris crvenih ruža finiširaju ovaj bogati ukus Intenzivno, baršunasto vino. Senzacije mirisnog svežeg voća dopunjene su nežnim taninima, koja uznose začinski dodir. Cela degustacija obogaćena je u finišu, koji je neverovatno sveže i prijatno mineralno ostavlja ukus fascinantnim notama ruzmarina.
Gastro savet: Uživajte u ovom vanvremenskom toskanskom dragulju sa italijanskim favoritima kao što su pršuta i drugi predjela, rižoto sa gljivama, pasta bolonjeze, i piletine Cacciatore. Ili, uparite sa jednostavnim grilovanim mesom i pečenim povrćem za klasični toskanski obrok.
Ruffino Brunello di Montalcino Tenuta Greppone Mazzi

Suvo crveno vino sa geografskim poreklom

Ruffino Brunello di Montalcino Tenuta Greppone Mazzi 0,75

Greppone Mazzi Brunello di Montalcino je suštinski Brunello - tradicionalan, elegantan i duboko ukorenjen u teritoriji Montalcina, malog sela u južnim brdima Toskane. Ovo vino je izrađeno od specifične vrste Sangiovese grožđa, odnosno od Sangiovese Grosso, u kraju poznatijem kao Brunello ili "malo crno".

Saznaj više: Vinogradarstvo&Vinarstvo Samo najbolje, ručno brano grožđe se koristi za proizvodnju Greppone MAZZI Brunello di Montalcino. Da bi se obezbedio najbolji mogući kvalitet , prinosi su ograničeni na dve i po tone po hektaru.
Degustacija: Greppone Mazzi je vino bujne punoće sa darežljivom završnicom. Ono nudi primamljive balzamiko note i nagoveštaje oraha i čokolade.
Gastro savet: Greppone Mazzi Brunello di Montalcino je bogato vino intenzivnog ukusa koje odlično ide uz jagnjetinu, pečenu patku, divljeg vepra, jela sa roštilja i testenine. To je savršena dopuna sireva kao što su Taleggio i Pecorino Toscano

Region Toskana

Toskana je provincija u Italiji za koju su prve asocijacije Renesansa, vino, srednjevekovni gradići i živopisna sela. Najpoznatiji gradovi u regiji su Firenca, Sijena, Luka, Piza, San Điminjano, Areco, Montalćino, Montepulćano. To je najpoznatija regija u Italiji za proizvodnju crvenih vina. Brežuljci i mediteranska klima sa primesama planinskog uticaja Apenina sa severa Toskane, daju ovoj oblasti savršeni teroar za nastanak vrhunskih vina.

Stanovnici Toskane smatraju da ne postoji čovek na svetu koji nije čuo za Kjanti (Chianti), možda najčuvenije italijansko vino. Istoriski gledano Kjanti je imao burnu prošlost a jedan od najznačajnijih trenutaka u njegovom razvoju se dogodio 1872. godine kada je baron RIKASOLI - „Čelični baron“ postavio prva pravila za proizvodnju Kjantija.

Naime u svom pismu adresiranom na čuvenog italijanskog profesora u Pizi objasnio je da je prema njegovom dugogodišnjem radu sa vinima shvatio, da Kjanti mora biti kupaža pre svega crvenih sorti vina uz dodatak jedne bele sorte. Baron se odlučio da osnova Kjantija bude Sanđoveze. Istakao je da je obavezno prisustvo i Kanajola koji treba da ide u kombinaciji sa Malvazijom . Po njegovom mišljenju bele sorte su bile neophodne da bi davale svežinu vinu a crvene sorte su davale aromu, punoću, harizmu... Tako je postavljen temelj na kome se gradio imidž Kjantija, koji se u nadolazećem vremenu menjao i usavšavao.

Početkom 70-tih godina XX veka nastaje nova vinska grupa SUPERTOSKANACA (Super Tuscan). Ideja je nošena entuzijazmom da se uvede novina u proizvodnju Kjantija i da se odgovori na moderne izazove u konzumaciji vina. Uvedene su u internacionalne sorte Cabernet sauvignon, Pinot noir, Merlot, Cabernet Franc... Bele sorte su zamenjene crvenim internacionalnim sortama, u odležavanju vina počele su da se kombinuju tradicionalne metode gde je vino odležavalo u velikim hrastovim bačvama slavonskog hrasta sa novim stilom gde vino odležava u malim buradima napravljenim od francuskog hrasta.

Promenjeni su i zakoni koji propisuju proizvodnju Kjantija. Prema novim zakonima Kjanti mora imati minimum 80% Sanđovezea . Jasno su deklarisane oblasti, podregije koje mogu da nose oznaku DOCG. Po starom zakonu jedino oblast CHIANTI CLASSICO je imala pravo da na bocu stavi oznaku DOCG a novim zakonom proširene su DOCG oblasti npr.: Colli Aretini, Chianti Rufina , Chianti Montalbano... U novom zakonu oblast KJANTI KLASIKO (Chianti Classico) je izborila poseban status koji bi mogao da se definiše kao prestižan.

Ova web stranica koristi kolačiće

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju vršiti daljnja unapređenja stranice sa svrhom poboljšavanja vašeg korisničkog iskustva i personalizovali sadržaj. Nastavkom korišćenja naših web stranica prihvatate upotrebu kolačića.